Del 5: Följ med in i testlägenheterna!

Testlägenheterna i Schööns Måleris senaste hållbarhetsprojekt är nu färdigmålade och de nya hyresgästerna har alla flyttat in. Vad tycker fastighetsägare, målare och hyresgäster om utseendet på lägenheterna? Gör kulörerna det mer eller mindre hemtrevligt och hur påverkar strukturtapeten helhetsintrycket?

RUNDTUR BLAND TAPETER OCH KULÖRER

Med 11 renoverade testlägenheter under året har vi samlat på oss mängder av bilder och videor på strukturtapeter och kulörer. Dessa vill vi såklart dela med oss av och samtidigt berätta hur reaktionerna har varit från målare, förvaltare, fastighetsvärdar, andra hantverkare och hyresgäster när de sett de olika utförandena.

Läs mer: Del 2: Vad är en fräsch och hållbar yta?

Vi vill börja med att ta med er på en rundtur i testlägenhet 5, en trea på 86 kvadratmeter, som den såg ut dagen före hyresgästen fick nyckeln till sitt nya hem. I lägenheten har vi satt upp strukturtapet och målat med totalt fyra olika kulörer i de olika rummen. Kulörerna återfinns alla i Flügger Färgs senaste färgkarta ”Interior Color Collection” där de tillsammans med färgforskare från PEJ Group tagit fram kulörer som kan stödja hur du vill känna dig och bete dig i ett rum.

STRUKTURTAPET ISTÄLLET FÖR SLÄTA YTOR

Åsikterna och uppfattningarna kring användning av strukturtapet har generellt varit positiva under projektets gång och motbevisat många tveksamma tankar som fanns vid projektets start. Målarna vittnar om att ingen av testlägenheterna som renoverats med strukturtapet haft några omfattande skador efter att hantverkarna varit på plats och att antalet bättringar varit betydligt färre jämfört med testlägenheterna som bredspacklats. Eventuella defekter på ytorna har synts mindre och damm och smuts har kunnat borstats bort utan att det lämnat fläckar. Detta har bidragit till att inga ommålningar av hela väggar har behövt ske, vilket dock varit fallet för lägenheter med bredspacklade ytor.

Målarna berättar även att övriga hantverkare ställt sig positiva till strukturtapeten på grund av att den är mindre ömtålig. I hyresrätter där ytorna ska hållas fräscha för flera hyresgäster över tid är strukturtapeten därför ett bra alternativ ur ett underhållsperspektiv. Även fastighetsförvaltare och fastighetsvärdar på Stena Fastigheter ser fördelar med att använda strukturtapet i sina hyresrättsbestånd ur ett underhållsperspektiv. Vissa tycker dock att det inte är lika estetiskt tilltalande som bredspacklade ytor.

Strukturtapet och Flüggers Färgs kulör Meditative White.

Standardvita NCS S 0500-N målad på strukturtapet.

KULÖRER HAR MÅNGA FÖRDELAR

Kulörerna som testats under projektet har fått mycket positiv respons. Målarna har tyckt att det varit givande att arbeta med andra kulörer än vitt och att det även krävt större noggrannhet jämfört med att måla med vita kulörer i och med att linjer blir väldigt skarpa mot till exempel vita tak.

Målarna upplevde att det blev färre defekter från hantverkarna på ytor som var målade i andra kulörer än vitt. Detta tror vi beror på att ytorna står ut mer när de är målade på ett sätt som inte är standard, vilket kan göra hantverkarna mer uppmärksamma och varsamma. Bättringsarbeten har dock varit svårare att utföra på ytor med kulörer då själva bättringen synts mer jämfört med på vita ytor. Detta upplever målarna dock endast varit en svårighet på bredspacklade ytor.

Läs mer: Del 4: Kan reparationskit få hyresgästen att göra rätt från början?

Medarbetarna på Stena Fastigheter upplevde kulören Meditative White som mer trivsam jämfört med den vita standardfärgen (NCS S 0500-N) som används i dagens pluslägenheter. Även den mörkare kulören Soothing Brown var omtyckt och upplevdes som mer ombonad i sovrummen jämfört med den ljusare kulören Meditative Brown som de flesta tyckte skiftade i lila toner. I sista etappen ersattes den ljusare kulören med Relaxing Grey som är mer neutral och dov. Medarbetarna på Stena Fastigheter upplevde även att ytor med strukturtapet var mindre framstående när de var målade med icke-vita kulörer, vilket de såg som positivt.

Strukturtapet och kulören Relaxing Grey.

Soothing Brown på bredspacklad yta.

Relaxing Green 2 på strukturtapet.

RÄTT KULÖR PÅ RÄTT PLATS

Den gröna fondväggen upplevdes som mycket estetisk tilltalande av deltagare i projektgruppen och som ett unikt och lite lyxigt inslag i lägenheterna. Målarna bekräftar att valet av kulör är gynnsamt då den skyddar mycket bra mot smuts och fingeravtryck. Under projektet har inga större bättringar behövt genomföras på fondväggarna. Tesen om att en mörkare kulör kan skydda utsatta ytor verkar stämma. Det verkar även som att fondväggen bidrar positivt till den estetiska upplevelsen av lägenheten.

Relaxing Green 2 som fondvägg i hall på strukturtapet.

Bredspacklad hall i standardvit NCS S 0500-N.

VAD TYCKER HYRESGÄSTERNA?

Den samlade bedömningen från hyresgästerna är att de är mycket nöjda med lägenheten de flyttat in i. Flera av hyresgästerna tycker att lägenheten känns som ny och att renoveringen utförts på ett bra sätt. Majoriteten av hyresgästerna svarar att lägenhetens fönster, ljus och kulör gör att den upplevs som trivsam och fräsch.

På frågan vad hyresgästen tycker om ytorna i lägenheten svarar alla att de är nöjda med utformningen på väggarna. Ett par av hyresgästerna som flyttat in i lägenheter som är vitmålade nämner att de gillar de vitmålade väggarna och flera av hyresgästerna som flyttat in i lägenheter som är målade med andra kulörer tycker att kulörerna är trivsamma och upplevs som ombonade. Några av hyresgästerna tycker att den mörkare kulören Soothing Brown gör sig bra i sovrummet, ett par av hyresgästerna nämner strukturtapeten som positiv och fin och en av hyresgästerna har inte märkt att det är en annan kulör än vitt i sovrummet. En annan hyresgäst uttrycker att den gröna fondväggen i hallen är mycket fin och berättar att vänner och bekantaa gett många positiva kommentarer om lägenheten.

Läs mer: Del 3: Hållbar nyproduktion i gammal byggnad

Utförandena som testats i lägenheterna har fokuserat på lösningar som bidrar till hur målningsutförandet kan påverka att ytan håller sig fräsch över tid, hur resursförbrukningen under renoveringsperioden kan minska samt hur livslängden på nymålade och befintliga ytor kan förlängas. Ett medelvärde för klimatpåverkan per målad kvadratmeter och per förväntat levnadsår för varje lägenhet kommer att tas fram och vi ser fram emot att dela med oss av siffrorna lite längre fram.

HAR VI LYCKATS RENOVERA MER HÅLLBART?

Utförandena som testats i lägenheterna har fokuserat på lösningar som bidrar till hur målningsutförandet kan påverka att ytan håller sig fräsch över tid, hur resursförbrukningen under renoveringsperioden kan minska, samt hur livslängden på nymålade och befintliga ytor kan förlängas. Ett medelvärde för klimatpåverkan per målad kvadratmeter och per förväntat levnadsår för varje lägenhet kommer att tas fram och vi ser fram emot att dela med oss av siffrorna lite längre fram.

Samtliga testlägenheter ligger på Bellevuegården i Malmö och tillhör Stena Fastigheter. För den som är nyfiken på detaljerna för respektive lägenhet finns denna information här nedanför. Tre lägenheter har utseendemässigt varit samma som en standard pluslägenhet för att ha som referens i projektet.

Etapp 1: Lägenhet 1-4

Lägenhet 1
2 rok, 55 kvm

• Bredspacklade ytor
• Kulör NCS 0500-N (vit) i alla rum

Lägenhet 2
2 rok, 65 kvm

• Strukturtapet på ytor
• Meditative white (FL074) i hall, kök och vardagsrum
• Soothing Brown (FL082) i sovrum

Lägenhet 3
2 rok, 55 kvm

• Bredspacklade ytor
• Meditative white (FL074) i hall, kök och vardagsrum
• Soothing Brown (FL082) i sovrum

Lägenhet 4
2 rok, 65 kvm

• Strukturtapet på ytor
• Kulör NCS 0500-N (vit) i alla rum

Etapp 2: Lägenhet 5-6

Lägenhet 5
3 rok, 86 kvm

• Strukturtapet på ytor
• Meditative white (FL074) i hall, kök och vardagsrum
• Soothing Brown (FL082) i sovrum 1
• Meditative Brown (FL072) i sovrum 2
• Relaxing Green 2 (FL0104) fondvägg i hall

Lägenhet 6
4 rok, 90 kvm

• Bredspacklade ytor
• Meditative white (FL074) i hall, kök och vardagsrum
• Soothing Brown (FL082) i sovrum 1
• Meditative Brown (FL072) i sovrum 2
• Meditative Brown (FL072) i sovrum 3
• Relaxing Green 2 (FL0104) fondvägg i hall

Etapp 3: Lägenhet 7-9

Lägenhet 7
2 rok, 55 kvm

• Bredspacklade ytor
• Kulör NCS 0500-N (vit) i alla rum

Lägenhet 8
2 rok, 56 kvm

• Bredspacklade ytor
• Kulör NCS 0500-N (vit) i alla rum

Lägenhet 9
2 rok, 55 kvm

• Strukturtapet på ytor
• Kulör NCS 0500-N (vit) i alla rum

Etapp 4: Lägenhet 10-11

Lägenhet 10
2 rok, 55 kvm

• Strukturtapet på ytor
• Meditative white (FL074) i hall, kök och vardagsrum
• Relaxing Grey (FL102) i sovrum

Lägenhet 11
2 rok, 65 kvm

• Strukturtapet på ytor
• Meditative white (FL074) i alla rum
• Relaxing Green 2 (FL0104) fondvägg i hall

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en bättre surfupplevelse. Genom att surfa på denna webbplats godkänner du vår användning av cookies.