Praktikanter från Malmö och Frankrike

I senaste numret av Målarmästaren kunde vi läsa hur en del målerielever hade svårt att hitta praktikplatser. Skolorna kämpar i motvind och möts av okunnighet från företag om vad det innebär att vara praktikplats och en rädsla att praktikanten ska bli en belastning i verksamheten.

Att ta in praktikanter ser vi inte som en belastning utan en möjlighet att hitta de som har ambitionen att bli riktigt bra målare och ge dem den guidningen de behöver för att uppnå det. Enligt prognoser från SCB kommer det saknas 290 000 yrkesutbildade fram till 2035. Vår branschs framtid hänger på att vi utbildar duktiga yrkesarbetare, däribland målare.

Vi ser vårt ansvar att hjälpa till att utbilda nästa generations målare och tar därför emot flera elever på praktik varje termin. Just nu har vi sex elever på praktik hos oss varav en utbytesstudent från Frankrike. Vi har ställt frågor till tre av våra praktikanter om varför de valde målaryrket, vad som gör en praktikplats bra och vilka utmaningar de möts av i sitt arbete. De delar även med sig av sina tips till den som funderar på att utbilda sig till målare eller som är ute på egen praktik.

Marie Pettersson

Ålder: 30 år
Bor: I Malmö med sin sexårige son.
Favoritfärg: Lila
Transportmedel till arbetet: Elcykel
Nuvarande arbetsplats: Renovering på Slottstadens skola i Malmö

Vad fick dig att välja målaryrket?

Jag visste inte riktigt vad jag ville göra så jag gick till ett vägledningscentrum där de tyckte att jag skulle passa bra som vuxenlärling inom måleri utifrån mina egenskaper och intressen. Innan det hade jag ingen aning om måleribranschen men det blev målare och det är det bästa valet jag gjort. Jag vet inte varför jag inte valt yrket innan.

Vad är den största utmaningen i ditt arbete?

Det måste nog vara planeringen, särskilt på så här stora byggen. Det är en utmaning, men jag gillar utmaningar!

Vad gör en praktikplats bra?

Jag tror det handlar mycket om att man klickar med sin handledare och de man arbetar med. Det är jättehärligt folk som jobbar här, jag kände mig hemma efter en vecka. Man kan verkligen vara sig själv och det är kul.

Vad vill du säga till någon som är ute på sin praktik?

Lyssna, fråga mycket och våga göra fel! Mitt stora problem är att jag är perfektionist och är rädd för att göra fel. Men det går alltid att göra om och fixa till det.

Mélinda Martin-Marty (utbytesstudent från Frankrike)

Ålder: 17 år
Bor: Hos föräldrarna i Poitiers, Frankrike. Under praktiken bor hon i en lägenhet i Malmö.
Favoritfärg: Rött
Transportmedel till arbetet: Buss
Nuvarande arbetsplats: Trapphusmålning i centrala Malmö

Hur kommer det sig att du gör praktik utomlands?

Skolan jag går på i Frankrike erbjöd oss som ville att åka utomlands och göra praktik under tre veckor och det tyckte jag lät intressant. Jag är intresserad av språk så det är roligt att få resa.

Skiljer sig yrket mellan Frankrike och Sverige?

Ja helt klart! Här i Sverige är det mer säkerhetstänk på arbetsplatserna. Arbetsinstruktionerna är också betydligt mer detaljerade än vad jag är van vid. Överlag är det högre krav.

Vad är det bästa med att arbeta som målare?

Jag gillar färgsättning och att sen få se helheten med inredningen som kommer efter det att målningen är klar. Även att jobba med olika texturer på väggar och liknande är roligt.

Ludwig ”Ludde” Ljungblad

Ålder: 24 år
Bor: Hos sina föräldrar i väntan på nybyggda lägenheten i Hököpinge.
Favoritfärg: Gult
Transportmedel till arbetet: Buss
Nuvarande arbetsplats: Nybygget BaseCamp i Västra Hamnen

Är målaryrket som du hade tänkt dig?

Innan jag påbörjade min utbildning tänkte jag på målaryrket och tänkte direkt på servicemålare. Att man åker hem till någon, lagar lite luckor, målar och så. Jag var inte alls insatt i hur nybyggen som BaseCamp är och vad målarna gjorde här.

Vilka utvecklingsmöjligheter ser du hos dig själv?

Jag måste bli mer noggrann. Jag tycker vissa grejer ser bra ut men sen kommer min handledare och frågar ”Ser det verkligen bra ut?” och det gör det ju inte alltid. Jag har precis spacklat skruvhål och det gick inte så bra men det håller jag på att rätta till nu.

Vad gör en praktikplats bra?

Det handlar mycket om vilka man hamnar med. Alla jag jobbar med här bryr sig om mig och då blir det lättare. En bra handledare är också A och O.

Vad vill du säga till någon som funderar på att bli målare?

Om man gillar att jobba fysiskt och är beredd att faktiskt jobba hårt då är det ett skitbra yrke! Det är fritt du kan lyssna på musik eller en podcast medan du jobbar men det kräver också mycket eget ansvar. Är du sugen på att bli målare så bara kör!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en bättre surfupplevelse. Genom att surfa på denna webbplats godkänner du vår användning av cookies.