Mariastugan: Klimatneutralt pilotprojekt i Höllviken

I Höllviken är det snart dags för inflytt i Siegels klimatneutrala hyresrätter på Mariastugan. Som ett steg mot Framtidens Måleri gör Schööns Måleri en livscykelanalys över målningen för att ta reda på var i projektet miljöpåverkan är som störst och utifrån det hitta fler klimatsmarta sätt att arbeta för att i framtiden kunna leverera en helt klimatneutral måleritjänst.

PILOTPROJEKT INOM RAMEN FÖR LFM30

Inom ramen för LFM30 ska alla anslutna byggherrar starta minst ett klimatneutralt projekt innan 2025. Det pågår just nu flera olika pilotprojekt i och runtomkring Malmö och ett av dem är Mariastugan i Höllviken som byggs av Siegel. De klimatneutrala pilotprojekten syftar till att testa och ta fram nya rutiner för beräkningar av utsläpp kopplade till nyproduktion och hitta nytänkande sätt att få utsläppen från bygg- och anläggningssektorn att minska.

Det är inte första gången vi arbetar med Siegel, 2016 målade vi Ohboy i Västra Hamnen med lägenheter och hotell som också var ett pilotprojekt men med inriktning på minskad bilism i staden. Tack vare LFM30 tar vi nu vårt samarbete vidare och arbetar tillsammans i ännu ett pilotprojekt!

Mariastugan i Höllviken rymmer 36 hyreslägenheter fördelade i två hus som är klädda i skånsk ek och utformade med inspiration från arkitekten och formgivaren Josef Frank. Utöver den egna lägenheten har hyresgästerna tillgång till en grönskande trädgård med pool för semester på hemmaplan, växthus samt ett gårdshus med bastu, gästrum som kan hyras, träningslokal, musikrum och en verkstad där man till exempel kan dreja med lera eller laga sin cykel.

Vänster: Målare Jåel spacklar tak i en av lägenheterna. Höger: Del av stommen som byggs i trä (foto: Siegel).

ATT BYGGA KLIMATNEUTRALT

Ett klimatneutralt byggprojekt innebär att man reducerar koldioxidutsläppen under hela byggprocessen, från materialtillverkning och transporter till energiförbrukningen på byggarbetsplatsen. På Mariastugan har man valt att arbeta med en hybridstomme där miljöklassad betong kombineras med korslimmat trä. Fönster i trä, isolering i cellulosa, träreglar istället för stålreglar och ekobetong är ytterligare exempel på hur klimatpåverkan minimeras i projektet. De utsläppen som ändå sker under produktionen blir kompenserade i ett senare skede. Siegel fokuserar på så byggnära kompensationer som möjligt med biokol i marken, gröna tak och satsningar på gröna gårdar med en härlig mångfald av växter. Läs mer om hur Siegel arbetar för att uppnå ett klimatneutralt bygge på Mariastugan här.

Bilder från byggarbetsplatsen där man kan se hybridstommen av betong och trä, fasadens skånska ekpanel och fönster och dörrar i trä.

MILJÖPÅVERKAN FRÅN MÅLNING

Eftersom Mariastugan är ett klimatneutralt pilotprojekt med koppling till LFM30 har vi valt att göra en egen analys av klimatpåverkan kopplat till målningen. Detta gör vi genom en livscykelanalys (LCA) som är en metod för att beräkna miljöpåverkan under en produkts eller tjänst hela livscykel. Men hjälp av den här analysen kan vi ta reda på var i kedjan vår miljöpåverkan är störst och utifrån det hitta nya sätt att arbeta för att minska vårt klimatavtryck till nästa projekt. Detta är ett viktigt steg mot vårt mål Framtidens Måleri där vi vill uppnå en helt klimatneutral måleritjänst.

Till livscykelanalysen samlar vi in data rörande vilka produkter vi använder, vilka volymer vi gör av med, vad de innehåller, var de är tillverkade, vilken förpackning de har, hur långt och hur de transporteras till arbetsplatsen samt hur mycket spill det blir under produktionen. Vi kollar också på energi- och vattenanvändning, avfall och interna och externa transporter av både material och personal. Analysen beräknas vara klar i början av nästa år och då ser vi fram emot att dela med oss av resultatet tillsammans med våra lärdomar från Mariastugan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en bättre surfupplevelse. Genom att surfa på denna webbplats godkänner du vår användning av cookies.