Bjarne Svendsen – Kalkylator och kvalitetsansvarig

Bjarne Svendsen flyttade till Sverige från Danmark när han var tio år gammal. Nu bor han med sin fru i Bara och njuter av livet efter att alla fyra barnen flyttat hemifrån. Bjarne har spenderat hela sitt arbetsliv hos oss på Schööns Måleri, först som målare och numera som kalkylator och kvalitetsansvarig på kontoret.

Berätta om din historia på Schööns Måleri!
– Jag har aldrig arbetat någon annanstans än på Schööns, totalt har jag varit här i 42 år. Redan innan jag var färdig med mina studier sommarjobbade jag här och efter examen arbetade jag som målare i ungefär 28 år. På grund av en kronisk sjukdom kunde jag därefter inte fortsätta med det fysiskt krävande arbetet som målare och blev då kalkylator och kvalitetsansvarig.

Berätta om din roll som kalkylator och vad du räknar på just nu?
– Den största delen av min arbetstid sitter jag och mäter upp ytor och tar fram priser. Jag ansvarar även över alla större upphandlingar vi gör. För tillfället räknar jag på fönsterrenovering och fasadarbete till några olika bostadsrättsföreningar i Vellinge och Höllviken.

Finns det några projekt som du minns som extra intressanta?
– Det är alltid intressant och spännande att räkna på stora projekt som till exempel Emporia för jag visste att många skulle besöka det. Akuten i Malmö var också spännande därför att huset var runt och infektionsavdelningen i samma hus ställde höga krav på målningen med skarpa kulörer och tvättbara ytor. Sen är det såklart alltid roligt med höga hus som The Point ute i Hyllie.

Är det en fördel som kalkylator att ha en bakgrund som målare?
– Absolut, det är helt klart en fördel. Alla kan lära sig räkna men jag har en helt annan förståelse för hur målarna arbetar och hur det går till ute på arbetsplatsen. Det finns ungefär 2000 olika punkter i vårt kalkylprogram men utan kunskapen om vad som krävs för att uppnå det kunden vill ha blir det svårt att träffa in rätt punkter i programmet. Min bakgrund som målare gör att jag kan förutse var problem kan dyka upp under arbetets gång och vilka eventuella kostnader det kan medföra.

Vilka utmaningar ser du i ditt arbete som kalkylator?
– Det är en utmaning att sätta rätt pris. Inte att få fram rätt pris för det är enkelt, men att kunna läsa av marknaden och sätta rätt pris utifrån det. Något som i kalkylen ska kosta 1 miljon kanske bara är värt 800 000 kronor. Eller så är det värt 1 200 000 kronor. Det är en hårfin balans som kräver att du har många och bra kontakter i branschen som vågar vara ärliga mot varandra i samtal om prisfrågor.

– En annan utmaning är att utvecklingen och digitaliseringen av branschen går oerhört snabbt så du måste vara intresserad och villig att lära dig nya saker hela tiden. För tio år sedan när jag räknade på Emporia gjordes det på ritningar som jag fick skriva ut på A3-papper och sen tejpa ihop till ett gigantiskt pappersark som låg över hela golvet. Det tog lite mer än två veckor att räkna ut allting. Med det programmet jag har idag hade jag nog klarat av det på två dagar.

Förutom kalkylator är du även kvalitetsansvarig, berätta lite om det!
– Som kvalitetsansvarig ser jag till att alla arbeten vi gör håller hög kvalitet. Vår ambition är aldrig att vara billigast utan vi anser att bra kvalitet måste få kosta. Då är det viktigt vi ser till att vi lämnar bra ytor efter oss. Om någon kund inte är nöjd med vårt arbete kan projektledarna eller målarna höra av sig till mig så åker jag ut och ger en oberoende bedömning av ytorna. Tillsammans hittar vi lösningar på allt!

Vad gör du när du inte arbetar?
– Jag tränar Crossfit fem dagar i veckan och är mycket med min familj. Nu under pandemin har det blivit mycket spa med min fru men annars blir det ofta en långresa per år till någon solig plats. Jag värdesätter högt att vara nära min fru, barn och barnbarn. I slutändan är allt annat oviktigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en bättre surfupplevelse. Genom att surfa på denna webbplats godkänner du vår användning av cookies.