Vårt Schööna Malmö – En guide genom staden

Efter 105 år i branschen kan Schööns Måleri stoltsera med otaliga projekt i Malmöregionen. Allt från stora nyproduktionsprojekt som köpcentret Emporia till den lilla fasadväggen med reklamtext från 20-talet. I den här guiden får ni följa med på en rundtur bland några av deras mest turistvänliga måleriprojekt.

SOV GOTT PÅ QUALITY HOTEL VIEW

Alla bra upptäcksdagar börjar med en god natts sömn och en ordentlig frukost. På Quality Hotel View finns det mycket goda förutsättningar för båda grejerna! Med grannar som köpcentret Emporia, Malmö Arena och Öresundsregionens högsta kontorsbyggnad The Point ligger hotellet mitt i hjärtat av den expansiva stadsdelen Hyllie i södra Malmö. Precis utanför entrén finns också Hyllie Station som på bara på några minuter tar dig in till centrala Malmö (eller Köpenhamn för den som åker på andra hållet).

Läs mer: The Point – Nymålat av Schööns Måleri

Quality Hotel View liger vägg i vägg med The Point som vi också målat. 

Hotellets bar The Social View serverar klassiska bistrorätter med en modern twist och trevliga viner med smaker från Europa.

På den stora frukostbuffén finns en mängd ekologiska produkter som kaffe, juice, ägg och olika pålägg.

Ett av hotellets 302 rum. Foto: Strawberry

STORSLAGET BIBLIOTEKET

Vi börjar vår upptäcktsfärd i staden med att besöka Malmö Stadsbibliotek som har utsetts till ett av de tolv vackraste biblioteken i världen. De tre huskropparna med sina säregna utseenden gör detta till en storslagen byggnad som helt klart är värt en visit! Den ena delen av huset, Ljuset kalender, är helt i glas och Slottsparkens grönska utanför blir till en tavla årets alla årstider. Originalbygganden Slottet från tidigt 1900-tal är byggt i rött tegel med spröjsade och välvda fönster. I den här delen av biblioteket har vi utfört fönsterrenovering av samtliga fönster och varsamt målat med linoljefärg precis som de gjorde när huset byggdes. Passa på att bläddra i någon bok eller en dagstidning och njut av lugnet i en skön soffa.

Ljusets kalender helt i glas med utsikt över Slottsparken. Träden utanför är lika vackra att vila ögonen på under högsommaren som mitt i vintern.

Originalbyggnaden Slottet i rött tegel med linoljemålade fönster.

GAMLA VÄSTER OCH SLOTTSPARKEN

Malmö kallas ibland för parkernas stad så missa inte en promenad genom någon av de gröna oaserna. I Slottsparken och Kungsparken som ligger i anslutning till Stadsbiblioteket kan du strosa runt i stora skogspartier med utsiktsplatser och korsande broar över kanalen som slingrar sig genom parkerna.

Rakt över vägen ligger nästa tips på saker att uppleva, nämligen Gamla Väster. Under 1800-talet var det mest hantverkare som bodde i området vilket gjorde att byggnaderna och gatorna inte moderniserades på samma sätt som andra, rikare områden, råkade ut för vid denna tidpunkt. Lyft blicken och ta in de gamla husens färgglada fasader och många detaljer.

På Agnesgatan kan du passa på att se en gammal reklamtext för Mazettis ögonchoklad med texten ”Mazettis Ögon-cacao och chokolad delikat – kraftig – hälsosam”. Reklamen togs fram 1920 men efter 90 år hade chokladreklamen nästan fullständigt vittrat bort. Då putsades fasaden upp och vi fick äran att återskapa reklamtexten i sitt originalutseende.

Strosa runt i Slottsparkens gröna oas bland broar och utsiktsplatser.

Gamla Väster med sina färgglada fasader och kullerstensgator.

Reklamtext för Mazetti ögonchoklad från 1920.

EFTERMIDDAGSSHOPPING PÅ EMPORIA

Som eftermiddagsaktivitet föreslår vi en shoppingtur på Emporia som ligger rakt över gatan från Quality Hotel View på Hyllie. Köpcentret tillsammans med kontor och parkeringsgarage är Schööns Måleris största projekt genom tiderna på 25 000 arbetstimmar och med sina 180 butiker, restauranger och caféer är det dessutom ett av Skandinaviens största köpcentrum. Några av byggnadens utmärkande element är de färgkodade entréerna i havsblått och bärnstensfärgat glas och den gröna trappan med växtlighet från golv till tak.

Läs mer: 10 år med Emporia: Vårt största projekt genom tiderna

Bärnstensentrén mot Hyllie stationstorg och Malmö Arena.

Gröna trappan i köpcentret.

Vid Havsentrén är det ett härligt virrvarr av rulltrappor.

Emporia utsågs 2013 till världens bästa shoppingcenter vid den internationella arkitekttävlingen World Architecture Festival i Singapore.

FISK- OCH SKALDJUR PÅ JOHAN P

Efter en lång dag av promenerande genom Malmö sitter en lyxig middag fint! Fisk- och skaldjursrestaurangen Johan P som ofta benämns som en institution på Malmös restaurangscen huserar sedan tio år tillbaka på en lugn och skön tvärgata från det livliga Lilla torg. I lokalen, som har anor från 1906, har både Malmös Spritförsäljning (fd Systembolaget) och ett tryckeri haft sin verksamhet vilket originalgolvets röda och vita rutor skvallrar om. Det här stället andas historia! När Johan P flyttade restaurangen till denna adress målade vi om samtliga ytor, samtidigt gjorde Malmökonstnären Anni Tuikka den magnifika väggmålningen som pryder väggarna närmast entrén.

Väggmålning av Malmökonstnären Anni Tuikka.

Uteservering på en lugn tvärgata till Lilla Torg.

Kakel och golv är original från 1906.

BIOMÖRKER PÅ NORDISK FILM

Dagen kan inte avslutas på något bättre sätt än i biomörkret, eller hur? Nordisk Film på Mobilia har tagit bioupplevelsen till nya nivåer och i deras fem toppmoderna salonger erbjuds det ett stort utbud av kvalitetsfilmer, världspremiärer och indiefilmer. Förutom extra benutrymme på varje rad är alla fåtöljer dessutom fällbara! Om det inte är tillräckligt för att locka hit dig så finns här också Sveriges andra 4DX-salong. Känn vinden i håret, stolen som skakar, dimman som dra in, doften av bränt gummi och snön som faller från taket.

Nordisk Film slog upp dörrarna 2020 i nybyggda lokaler där vi målat salonger, försäljningsytor och teknikutrymmen. Här gick det åt betydlig mer svart färg än på något annat nyproduktionsprojekt och tapeten vid rulltrapporna kan vara den högsta väggen vi någonsin tapetserat!

Salonger med extra benutrymme på alla rader och fällbara stolar för den optimala bioupplevelsen.

Kan detta vara den högsta väggen vi tapetserat?

I korridoren hittar vi fem salonger.

Ingen brist på popcorn i popcornfabriken!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en bättre surfupplevelse. Genom att surfa på denna webbplats godkänner du vår användning av cookies.