Kvinnligt nätverk – Naturlig utveckling i mångfaldhetsarbetet

Schööns Måleri tar nu nästa steg i sitt hållbarhetsarbete och startar ett kvinnligt nätverk för att förbättra arbetsmiljön för företagets alla målare. Initiativet har redan efter första mötet hyllats av flera kvinnliga målare som uttrycker sin glädje över att det nu finns ett forum för bara dem i en mansdominerad bransch.

SOCIAL HÅLLBARHET

Schööns Måleri arbetar aktivt med hållbarhet och även om de flesta kopplar hållbarhet till miljö- och klimatfrågor handlar det faktiskt lika mycket om sociala frågor. Att våra medarbetare trivs och mår bra hos oss är en självklarhet och det ska inte påverkas av vilken bakgrund de har, vem de är eller var de kommer ifrån. Så länge man är ambitiös och gör ett bra jobb så löser vi eventuella svårigheter på vägen och det är en betydelsefull förutsättning för att vi som företag ska kunna fortsätta leverera måleri av högsta nivå.

Historisk har vi drivit ett gediget mångfaldhetsarbete där vi anställt många målare som av någon anledning haft svårt att ta sig in på arbetsmarknaden trots att de är fullt utlärda målare som älskar yrket och levererar fina resultat. Många gånger handlar det om språkförbristningar på olika sätt. Exempelvis att någon inte kan det svenska språket fullt ut eller kommunicerar med teckenspråk. Nu tar vi nästa steg i vårt sociala hållbarhetsarbete och fokuserar på kvinnorna med ett nätverk för alla våra kvinnliga anställda.

Det kvinnliga nätverket är en naturlig utveckling på företagets tidigare arbete med social hållbarhet på initiativ av Emma Ståhl som är hållbarhets- och marknadsansvarig. Hon hoppas att nätverket i förlängningen kan förbättra arbetsmiljön för alla företagets målare och inte bara kvinnorna. Frågan om fräscha toaletter är till exempelvis något som påverkar alla, oavsett könstillhörighet.

– I en mansdominerad bransch känns det viktigt att kvinnorna ges ett forum där de kan dela erfarenheter och få möjlighet synliggöra problem utan att det tas som gnäll eller pekfingrar från manliga kollegor. Att bidra till arbetet mot en jämställd måleribransch är något som jag och företaget ser som en självklarhet och jag tror att vårt kvinnliga nätverk ligger helt rätt i tiden, säger Emma Ståhl.

Vänster: Emma Ståhl, hållbarhets- och marknadsansvarig på Schööns Måleri. Höger: Bild från det kvinnliga nätverkets första träff.

FÖRSTA MÖTET

Det kvinnliga nätverket träffades första gången i mitten av november där de diskuterade flera frågor som rör målarnas vardag på Schööns Måleri. Tillgång till omklädningsrum och toaletter upptog stora delar av tiden tillsammans med frågan om arbetskläder i dammodeller. Gruppen berörde även frågor kopplade till konstruktiv feedback, graviditet och menstruation.

Internt pågår redan nu arbetet med att implementera nya rutiner och göra förändringar utifrån det som togs upp på mötet. Vissa punkter är lätta att åtgärda medan andra kommer kräva mer tid innan någon förändring märks. Ibland är inte det viktigaste att det går snabbt, utan att det blir rätt.

HYLLAT INITIATIV

Flera av företagets kvinnliga målare har hyllat initiativet att starta ett kvinnligt nätverk. En målare som vill vara anonym säger att hon själv tänkt på många av punkterna och är glad att frågorna tas upp till diskussion. Hon fortsätter med att hon ser fram emot att se vilka förändringar som nätverket kan leda till framöver och får medhåll av sin kollega Evelina som också är mycket positiv till initiativet.

– Det känns redan som att en stor förändring har skett! Äntligen är det någon som på riktigt sätter sig in i en kvinnas situation i ett mansdominerat yrke, säger målaren Evelina Mucciarelli.

One thought on “Kvinnligt nätverk – Naturlig utveckling i mångfaldhetsarbetet

  1. Alf Näslund says:

    Ett imponerande initiativ, som kan vara upptakten till en liknande sammanslutning
    I flera yrkesgrenar. Dela gärna med er av erfarenheterna till motsvarande grupper i andra länder. Varma hälsningar från Andalusien, Alf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en bättre surfupplevelse. Genom att surfa på denna webbplats godkänner du vår användning av cookies.