Hållbarhetsrapport 2022

Det 105 år gamla familjeföretaget Schööns Måleri satsar på stabilitet, långsiktighet och ett aktivt hållbarhetsarbete genom omställningen #framtidensmåleri. Nu presenterar vi 2022 års hållbarhetsrapport som vittnar om att fokus på ekologisk och social hållbarhet är en nyckelfaktor för företagets fortsatta utveckling.

105 ÅR I MÅLERIBRANSCHEN

Hållbarhet för oss innebär att kunna skapa miljöer som håller över tid och som innefattar kvalitativt måleri understött av en hållbar affärsmodell. Vi är länken mellan producent och kund/slutkonsument och är i många fall omgiven av företag åt båda håll. Vår hållbarhetsambition är därför att påverka och driva hållbarhetsfrågan i alla företagsled.

– För 105 år sedan grundades vårt bolag. Trots att 2022 har präglats av krig, ekonomiska utmaningar och en osäkerhet för framtiden har vi levererat ett resultat som är ett av de bästa i företagets historia. Det känns riktigt bra att vår satsning på stabilitet och långsiktighet lönar sig, säger Victor Schöön, vd Schööns Måleri.

Läs mer: Schööns Måleri presenterar sin första hållbarhetsrapport

2022 års hållbarhetsrapport är den andra i företagets historia efter den första publicerades förra året med mycket bra respons från beställare, samarbetspartners och anställda. Som familjeföretag är långsiktighet naturligt för oss och vårt arbete med Framtidens Måleri, som är benämningen på vårt hållbarhetsarbete, är ett sätt för oss att framtidssäkra vårt marknadserbjudande men också att driva på den hållbara omställningen i bygg- och anläggningsbranschen.

2022 i siffror

SMÅ FÖRÄNDRINGAR GER STORA RESULTAT

Att ligga i framkant och vara det ledande måleriföretaget i regionen kräver ständig utveckling. Under 2022 välkomnade vi Emma Ståhl som hållbarhets- och marknadsansvarig vilket öppnade upp nya möjligheter i vårt arbete mot Framtidens Måleri. Som en förlängning av vårt mångfaldhetsarbete har vi också startat ett kvinnligt nätverk för våra anställda för att diskutera frågor kopplade till arbetsmiljö och en jämställd måleribransch.

I ett steg mot att göra vår fordonsflotta fossilfri har vi utökat antalet laddstolpar utanför kontor och lager från två till sex stycken. Internt har vi också fokuserat på att minska resursanvändningen av verktyg och arbetskläder och skapat nya rutiner med digitala beställningssystem.

NYHETER 2022

EN JÄMSTÄLLD MÅLERIBRANSCH

Historisk har vi drivit ett gediget mångfaldhetsarbete där vi anställt många målare som av någon anledning haft svårt att ta sig in på arbetsmarknaden trots att de är fullt utlärda målare som älskar yrket och levererar fina resultat. Många gånger handlar det om språkförbristningar på olika sätt. Exempelvis att någon inte kan det svenska språket fullt ut eller kommunicerar med teckenspråk. Det kvinnliga nätverket är nästa steg i Schööns Måleris hållbarhetsarbete med målet att förbättra arbetsmiljön för företagets alla målare. Att bidra till arbetet mot en jämställd måleribransch ser vi som en självklarhet och vi tror att vårt kvinnliga nätverk är ett steg i rätt riktning.

Läs mer: Kvinnligt nätverk leder till en bättre arbetsmiljö för alla

– I en mansdominerad bransch känns det viktigt att kvinnorna ges ett forum där de kan dela erfarenheter och få möjlighet att synliggöra problem utan att det tas som gnäll eller pekfingrar från manliga kollegor, säger Emma Ståhl, hållbarhets- och marknadsansvarig Schööns Måleri.

GAMLA NYHETER

VAD ÄR NÄSTA STEG FÖR FRAMTIDENS MÅLERI?

Drygt 80 procent av hela måleribranschen består av underhållsarbete av det befintliga fastighetsbeståndet med tillhörande byggnader. Att renovera i stället för att bygga nytt är därför en viktig förändring för att utveckla byggbranschens hållbara erbjudanden och här finns det stor potential för måleribranschen att göra skillnad genom att erbjuda hållbara och resurseffektiva tjänster. Vi är just nu mitt uppe i vårt senaste hållbarhetsprojekt Resurs- och klimatsnåla måleritjänster där vi genom att involvera hela aktörskedjan accelererar och påskyndar omställningen till mer klimatsnåla måleritjänster. Det stora målet är att ta fram en prototyp för en resurs- och klimatsnål måleritjänst och visa hur ytor kan både vara fräscha och ha en lång livslängd.

Läs mer: Schööns Måleri tar fram en prototyp för resurssnål målning

Projektpartners är Stena Fastigheter, Flügger Färg, branschföreningen Måleriföretagen i Sverige och Godsinlösen Nordic. Projektet har fått stöd inom det strategiska innovationsprogrammet RE:Source som finansieras av Energimyndigheten, Vinnova och Formas.

LÄS HELA RAPPORTEN

Ladda ner och läs årets hållbarhetsrapport i sin helhet genom att trycka på knappen nedan! Vi berättar mer om vår satsning Framtidens Måleri, våra hållbarhetsmål till 2030, om de klimatneutrala hyresrätterna på Mariastugan och LCA-beräkningen som görs på målningen i projektet.

Eventuella frågor hänvisas till Emma Ståhl på emma@schoonsmaleri.se.

Ladda ner

LÄS HELA RAPPORTEN

Ladda ner och läs årets hållbarhetsrapport i sin helhet genom att trycka på knappen nedan! Vi berättar mer om vår satsning Framtidens Måleri, våra hållbarhetsmål till 2030, om de klimatneutrala hyresrätterna på Mariastugan och LCA-beräkningen som görs på målningen i projektet.

Ladda ner

Eventuella frågor hänvisas till Emma Ståhl på emma@schoonsmaleri.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en bättre surfupplevelse. Genom att surfa på denna webbplats godkänner du vår användning av cookies.