10 år med Emporia: Vårt största projekt genom tiderna

Projektledare Håkan Ståhl (till vänster) tillsammans med en del av målarna utanför Bärnstensentrén. Foto: Siv Öberg

Följ med 10 år tillbaka till byggtiden av Emporia när köpcentret inte var mer än ett skal av betong där man lätt gick vilse och färgsprutorna gick varma både kvällar och nätter för att hinna klart till invigningen. Vi har pratat med Håkan Ståhl och Victor Schöön som tillsammans var projektledare för Emporia och även målaren Daniel Byrén om vad de minns från den mycket intensiva tiden.

FRÅN GARAGE TILL BUTIKER

Schööns Måleris historia på Emporia började hösten 2011, ett år innan invigning, i parkeringshuset intill köpcentret. I det 80 000 kvadratmeter stora taket skulle 100 ton puts sprutas upp men fasta installationer kombinerat med vinterkylan gjorde arbetet till en utmaning. För att klara uppvärmningen byggdes garaget in i sektioner om ett par tusen kvadrat åt gången där målarna arbetade. Målare Daniel Byrén som kom till Emporia precis när putsningen av garagetaken påbörjats, minns tillbaka på arbetet där det gick åt mer tid till att skydda än att faktiskt måla.

– Alla installationer var redan satta eftersom taket inte var tänkt att behandlas från början. Det blev många meter plast och papper när vi skulle skydda lampor, kabelstegar och brandkablar, säger Daniel Byrén.

Efter garaget gick målarna in i köpcentrets bottenplan och började måla matbutikerna Willys och Ica och därefter trillade beställningar in i rasande fart på allmänutrymmen, butiker och kontor. Från början skulle vi bara måla parkeringshuset och några enstaka butiker men när köpcentret stod klart hade vi varit inne och målat mer än hälften av de cirka 180 butikerna.

– Många av de stora kedjorna hade egna målare så det var först inte tänkt att vi skulle måla exempelvis Lindex och H&M men tidsplanen var så tight att de inte hann med och vi fick gå in och stötta upp även där, säger Victor Schöön.

Vänster: Daniel Byrén blickar ut över byggarbetsplatsen. Höger: Delar av etableringen på taket av köpcentret. I bodarna hade målarna och alla andra hantverkare omklädningsrum, lunchrum och toaletter. Foto: Siv Öberg

Svep för att se fler bilder!

SJU DAGAR I VECKAN

Utmaningarna på Emporia var många men de allra flesta handlade om bemanning och logistik med den enormt tighta tidsplanen. Schööns Måleri bestod för tio år sedan av cirka 60 målare och ungefär 75 procent av dem var någon gång på Emporia och arbetade. Projektledare Håkan sitter och bläddrar i en pärm vars rygg tydligt är märkt ”Emporia” och konstaterar att under semestern sommaren 2012 var två målare planerade att arbeta på projektet men den siffran blev i verkligheten 15 målare. Sista veckan innan invigningen hade vi 25 målare i full produktion för att hinna klart.

– Man kan väl säga att från att semestern startade vecka 28 var vi bemannade där sju dagar i veckan på dagar, kvällar, helger och nätter. Vi tömde företaget på målare, säger Håkan Ståhl.

Att få målarna att arbeta på kvällar och nätter var inte svårt, många tyckte det var en rolig grej. En natt fick till och med Håkan dra på sig målarkläderna och hjälpa till när det kom en beställning på målning av taket i butiken Jack & Jones som skulle vara klart på morgonen dagen efter. Utrustade med varsin lift och färgsprutor jobbade Håkan tillsammans med två andra målare in på småtimmarna med att måla det stora taket svart.

På invigningsveckan syntes vår slogan ”Nymålat är schöööönt” på bildskärmar utanför köpcentret.

VILSE PÅ BYGGET

Butikerna på Emporia är uppdelade på tre våningsplan och på taket ligger en 27 000 kvadratmeter stor takpark där etableringen med bodar var placerad under byggtiden. Med byggnadens enorma ytor blev det en hel del steg på en dag för både projektledare och målare. Håkan och Victor skrattar när de berättar hur trötta de var på att gå när projektet närmade sig sitt slut. Att gå från en sida av byggnaden till den andra kunde ta över femton minuter om man skulle ta sig mellan olika våningsplan och ännu längre när man gick vilse. Vilket hände lite titt som tätt.

– Jag minns så väl en dag när en målare ringde till mig och panikartat utbrast ”Håkan! Jag hittar inte ut. Jag vet inte var jag är!” Jag trodde först inte att han menade allvar men det gjorde han i allra högsta grad. Så jag fick gå och leta upp honom och visa honom ut, säger Håkan Ståhl.

Svep för att se fler bilder!

Håkan fortsätter med att beskriva hur köpcentret såg ut den första tiden och bilden han målar upp är något som lätt för tankarna till en övergiven spökstad. En enorm betongbyggnad med stora öppna ytor, personalgångar som slingrar sig utan synbar logik genom huset och inte en skylt så långt ögat kunde nå. Dessutom var det mörkt på sina ställen då allt ännu inte var upplyst vilket bidrog till att allt såg likadant ut vart du än tittade.

– Det tog rätt lång tid innan man kunde lokalisera sig. Arkitekterna ville skapa någon slags casinokänsla av att man inte skulle lämna stället och vara kvar där så länge som möjligt. Det är väldigt synd att stegräknare i mobilen inte var en grej för tio år sedan, säger Victor och skrattar.

TRE MÅNADER AV KYLBAFFLAR

Utöver garaget och de drygt 100 butikerna målade vi även tre våningar kontor ovanpå butikerna vid Bärnstensentrén, lastkajerna under köpcentret, centrumledningens kontor, alla hundratals pelare i byggnaden, de enorma ljusgårdarna ovanför torgen med rulltrappor och kylbafflarna i taket (lådor som tillhör luftkonditioneringen) runt om i byggnaden.

– Jag och en kollega gick och målade kylbafflar i tre månader tror jag. Vi sprutade alla på plats med små batteridrivna färgsprutor i en massa olika kulörer för att de skulle matcha taket där de satt. Så mycket jobb för något som egentligen inte ens syns, säger Daniel Byrén medan han virrar på huvudet och småskrattar.

Svep för att se fler bilder!

STÖRSTA PROJEKTET

Målningsentreprenaden på Emporia blev mycket större än vad Schööns Måleri någonsin hade kunnat tänka sig och idag tio år senare är målningen av köpcentret tillsammans med kontor och parkeringsgarage fortfarande det största projektet i företagets 104-åriga historia med sina drygt 25 000 produktionstimmar. Vi är stolta över att vårt fina företag och duktiga medarbetare fått vara en del av byggandet av landmärket Emporia som än idag är högst aktuellt och en viktig marknadsplats för hela Öresundsregionen.

– Emporia är ett spännande och unikt arkitektoniskt projekt och det är såklart jättekul att vi fick möjlighet att vara med. Som med flera andra projekt är det svårt att verkligen förstå omfattningen och glädjas med det när man väl är inne i själva processen. För oss handlade det mycket om att bara få ihop det i tid och till rätt kvalitet, vilket vi också gjorde. En verkligen stor och fin fjäder i hatten, säger Victor Schöön.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en bättre surfupplevelse. Genom att surfa på denna webbplats godkänner du vår användning av cookies.